ଉପକାରୀ ଦ୍ରବ୍ୟ

 ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳୁ ଖାଆନ୍ତୁ ରସୁଣ 

25-12-2023

ରସୁଣ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ମୂଳ ପରିବା । ଏହାକୁ ବାଟି କରି ମସଲା ଏବଂ କିମ୍ୱା ଗୋଟା ଆକାରରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ । ରସୁଣ କେବଳ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସୁଗନ୍ଧକୁ ବଢାଏ ନାହିଁ, ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଲାଭ ଅଟେ । ରସୁଣର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଏଥିରେ ଜିଙ୍କ, ପୋଟାସିୟମ୍‌, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍‌, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଭିଟାମିନ୍ କେ, ଫୋଲେଟ୍‌, ଥିଏମାଇନ୍‌, ନିୟାସିନ୍‌, ଏଲିସିନ୍ ରହିଥାଏ । ଫସଫରସ୍ ପରି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଶୀତଦିନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ରସୁଣରେ ଥିବା ଗୁଣ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ । ଶୀତଦିନେ, ଖାଦ୍ୟ ଟିକେ ଭାରୀ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କମିଯାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ମନ୍ଥର ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଓଜନ ବଢିପାରେ । ରସୁଣ ଖାଇବା କେବଳ ଶୀତଦିନେ ଆପଣଙ୍କ ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ ନାହିଁ, ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିବ । ଶୀତ ଦିନେ ରସୁଣ କିପରି ଖାଇବେ –ଯଦି ରସୁଣକୁ ମହୁରେ ବୁଡ଼ାଇ ଶୀତଦିନେ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ । ଆପଣ ଏହାକୁ ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ ଖାଇପାରିବେ । ଭାଇରାଲ୍ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବଶୀତଦିନେ ରସୁଣ ଖାଇବା ଆପଣଙ୍କ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ । ଏହାର ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଆଣ୍ଟି-ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ୍ ଗୁଣ ଥିବାବେଳେ ଶରୀରକୁ ଗରମ ରଖେ । ଏଥି ସହିତ, ଶୀତଦିନେ ମହୁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆପଣ ଶୀତଦିନେ ଥଣ୍ଡା, କାଶ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭଳି ସମସ୍ୟାରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତି । ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି କର– କିଛି ଲୋକ ଶୀତଦିନେ ହଜମ କରିବାରେ ସମସ୍ୟା ହୋଇଥାଏ । ରସୁଣ ଏବଂ ମହୁର ମିଶ୍ରଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ଝାଡ଼ା ଦୂର ହୋଇପାରେ । କାରଣ ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ । ଏହା ହୃଦୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ– ରସୁଣରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନକୁ ଉନ୍ନତ କରେ । ମହୁ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି ଦୁଇଟି ଜିନିଷକୁ ଏକତ୍ର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା, ତୁମେ ଶୀତ ସମୟରେ ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାରୁ ଦୂରରେ ରହିପାର




ଶରୀର ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ କଞ୍ଚା କଦଳୀ ସମସ୍ତେ ପ୍ରାୟ କଞ୍ଚା କଦଳୀ ଖାଉଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଜାଣନ୍ତି କି ମଣିଷ ଶରୀର ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ ହୋଇଥାଏ କଞ୍ଚା କଦଳୀ । ଏହାକୁ ଖାଇଲେ ଅନେକ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ଏମିତିକି ଅନେକ ରୋଗ ପାଇଁ ଔଷଧ ଖାଇବାକୁ ପଡିନଥାଏ । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କଞ୍ଚା କଦଳୀର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ... କଞ୍ଚା କଦଳୀରେ ଭରପୂର ରହିଛି ପୋଟାସିୟମ୍ । ବିଶେଷଜ୍ଞ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ, କଞ୍ଚା କଦଳୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଫୁର୍ତ୍ତିଲା ହେବା ସହିତ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ କମିଯାଏ । ସେହିପରି ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ନକରି ମିଠାସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ କଞ୍ଚା କଦଳୀ । ତେଣୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ନିରାପଦରେ କଞ୍ଚା କଦଳୀ ଖାଇପାରିବେ । ଏହା ଉଭୟ ଶରୀର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ରହିବ । କଞ୍ଚା କଦଳୀରେ ଏନଜାଇମ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଝାଡ଼ା ଏବଂ ପେଟ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଭଲ କରିଥାଏ । ତେଣୁ ଝାଡ଼ା ହେଲେ ଡାକ୍ତରମାନେ କଞ୍ଚା କଦଳୀ ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି । ସେହିପରି ହଜମ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ କଞ୍ଚା କଦଳୀ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରେ । ଯଦି ଫୁଟାଯାଇ ଲୁଣ ସହିତ ଖାଆନ୍ତି, ଏହା ଶରୀର ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । କଞ୍ଚା କଦଳୀ ଭୋକ ଲାଗିବାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । ଯାହା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ସହିତ ହାଡକୁ ଶକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । କଞ୍ଚା କଦଳୀରେ ଭିଟାମିନ୍‌-ଏ, ଭିଟାମିନ୍‌-ବି ୬ ଓ ଭିଟାମିନ୍‌-ସି, ପୋଟାସିୟମ୍‌, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଓ ଫସଫେଟ୍ ରହିଛି 


Comments

Popular posts from this blog

ଯୋଗ -ବ୍ୟାୟାମ